1 דקות קריאה
האם בטוח לתת לילדים להשתמש במשקפי מציאות מדומה?

מציאות מדומה יכולה לשפר את הבריאות והרווחה שלנו. בעונת החגים הזו, משקפי מציאות מדומה צפויים להיות בראש רשימת המשאלות של ילדים רבים, אך עם מגבלות גיל רבות על המכשירים, האם הטכנולוגיה הזו בטוחה לצעירים?

לגילאי 13 ומעלה, משקפי המציאות המדומה של Oculus Rift ושל Samsung Gear VR מומלצים. עבור PlayStation VR של Sony, ההמלצה היא מגיל 12 ומעלה. לפי החברה, HTC Vive לא תוכנן עבור ילדים, ו-HTC אמרו שאין לאפשר לילדים קטנים להשתמש במשקפיים בכלל. וגם Google אמרה שרק תחת פיקוח של מבוגר יש לאפשר לילדים להשתמש במשקפי Cardboard הפשוטים שלה.



לגבי מגבלות הגיל הללו, החברות סיפקו הסבר קצר. אז מה המדע אומר? לא הרבה, לפי מריאנטינה גוציס, מנהלת מרכז המדיה היצירתית והבריאות ההתנהגותית בבית הספר לאמנויות הקולנוע באוניברסיטת דרום קליפורניה.

"אין לנו מספיק נתונים על בטיחות הטכנולוגיה הנוכחית של מציאות מדומה עבור ילדים," היא אמרה ל-Live Science. 

"אז, המחסור בנתוני מחקר ומה שאנחנו יודעים על נוירופלסטיות [היכולת של המוח לארגן את עצמו מחדש] וילדים לא גורם לי להרגיש בנוח להמליץ על מה שזמין כעת כפי שהוא.

"במחקר משנת 2014 בעכברים, חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה גילו שבסביבות מציאות מדומה, הנוירונים באזור המוח הקשור ללמידה מרחבית התנהגו באופן שונה לחלוטין בהשוואה למצבים רגילים, כשיותר ממחצית מהנוירונים הפסיקו לפעול בזמן המציאות המדומה. 

לא ברור מה המשמעות עבור בני אדם, אך החוקרים אמרו שממצאים אלו מדגישים את הצורך במחקר נוסף על ההשפעות ארוכות הטווח של מציאות מדומה.

גוציס אמרה ש-VR יכול להשפיע אפילו יותר על מוחות מתפתחים של ילדים. במרכז שלה הם משתמשים בטכנולוגיות בידור, כולל מציאות מדומה, למחקר בתחום הבריאות הנפשית וההתנהגותית. היא עבדה על יישומים של מציאות מדומה לילדים, אך רק במצבים מבוקרים מאוד.

"המוח מאוד פלסטי בגילאים צעירים, וחשיפה ממושכת עם מכשירים שאינם מותאמים כראוי עלולה לגרום לנזק," היא אמרה. "ילדים גם עלולים לא להבין איך לתקשר את העומס על העיניים וייתכן שלא יהיו להם הרפלקסים הנדרשים להסיר את המכשירים אם הם חשים אי נוחות."זה לא אומר שמציאות מדומה אינה בטוחה לילדים ולא יכולה להיות בטוחה, היא הוסיפה, וציינה שהבטיחות של מציאות מדומה משתנה בהתאם למכשיר, סוג התוכן, משך השימוש והילד הספציפי שמשתמש בו.



האם זה בטוח שילדים ישתמשו במשקפי מציאות מדומה? מציאות מדומה ובעיות ראייה.
ההשפעה שיכולה להיות לטכנולוגיית מציאות מדומה על עיניהם של ילדים היא אחת מהדאגות הגדולות ביותר. הורים מזהירים כבר זמן רב את ילדיהם שמבט ממושך במסך עלול לגרום לעיניהם "להתעוות", אך האקדמיה

 האמריקאית לאופטלמולוגיה אומרת שאין הוכחה לכך שחשיפה ממושכת למסכים גורמת לנזק קבוע.עם זאת, קיים נושא נוסף שקשור למציאות מדומה הנקרא "קונפליקט ההתכנסות-התאמה". 

העיניים מבצעות תחילה כיוונון של האישונים להתמקדות (התכנסות), ואז מתאימות את העדשות למרחק האובייקט (התאמה), כאשר אנו רואים את העולם במציאות רגילה. תהליך זה יוצר תמונה ברורה ואחידה.האשליה של עומק שנוצרת על ידי משקפי מציאות מדומה מודרניים מתקבלת באמצעות הצגת תמונה מעט שונה על מסך שטוח לכל עין.

 המשמעות היא שהעיניים נשארות ממוקדות בנקודה קבועה, גם אם האובייקט נראה רחוק יותר במציאות הווירטואלית, אך מתכנסות לאובייקט במרחק וירטואלי.

חלק מהחוקרים מאמינים כי זו הסיבה לכך שחלק מהאנשים חווים תסמינים כמו כאבי ראש ועייפות עיניים בעת צפייה בגירויים תלת-ממדיים, כמו בטלוויזיה ובקולנוע, וגם עם משקפי מציאות מדומה.

עם זאת, האוורת' מציין שיש ראיות טובות לכך שתופעות לוואי שליליות כמו כאבי ראש ועייפות עיניים נוטות להופיע בעיקר אצל אנשים עם תנועת עיניים חלשה מראש. תסמינים אלו יכולים לשמש אינדיקטור לכך שילד זקוק לבדיקת עיניים, ולכן שימוש במשקפי מציאות מדומה יכול למעשה לסייע בגילוי בעיות קיימות, הוסיף.האוורת' אמר, ככל הידוע לו, לא בוצעו מחקרים אקדמיים שחקרו את ההשפעות של מציאות מדומה על עיני ילדים, אף על פי שייתכן שמחקר כזה נעשה על ידי יצרני משקפי מציאות מדומה. 

הניחוש שלי הוא שהם פשוט מגינים על עצמם כדי שלא ישאו באחריות אם ילד יפתח פזילה, "הניחוש שלי הוא שהם פשוט מגינים על עצמם כך שאם ילד יפתח פזילה, הם לא יישאו באחריות לכך".


האם זה בטוח לשים ילדים במשקפי מציאות מדומה? חוסר מחקרים על מציאות מדומה.חוסר המחקר על השפעות מציאות מדומה על ילדים לא צפוי להשתפר, אמר מייקל מדארי, עוזר מחקר בתר-דוקטורט באוניברסיטת מייןץ בגרמניה, אשר חיבר את קוד האתיקה הראשון לשימוש במציאות מדומה בפברואר.

"לסיבות אתיות ברורות, קשה מאוד לבצע מחקרים על ילדים כנבדקים," הוא אמר ל-Live Science. מדארי לומד את האתיקה של טכנולוגיות מתעוררות, תוך שילוב ממצאים מתחום הפסיכולוגיה והנוירולוגיה, והוא מאמין שהדאגה הגדולה ביותר עם מציאות מדומה היא השפעתה על ההתפתחות הפסיכולוגית של ילדים.

"ילדים, בגיל צעיר, מתקשים להבחין בין מציאות לפיקציה או פנטזיה," אמר מדארי. "אפשר לדמיין שכשמכניסים אותם למציאות מדומה — הקושי להבחין יכול להחמיר."במציאות מדומה, למשל, תוכן שעשוי להיות טראומתי כשצופים בו בקולנוע סביר שיגרום להשפעה גדולה יותר.

 ומציאות מדומה עלולה להחמיר את ההשפעות השליליות של פרסום ודימויים לא ראויים בטלוויזיה, הוסיף מדארי."במציאות מדומה, יש לך סביבה שלמה שמעוצבת על ידי מישהו שעשוי לרצות למניפול אותך, אם זה לצורכי פרסום, פוליטיקה, או דת," הוא אמר. 

"אם ילד מבלה זמן רב בסביבה של מציאות מדומה בה מתבצע מניפולציה, זה יכול להיתפס כאיום על האוטונומיה שלהם ועל סוג האדם שהם יהפכו אליו."בעוד שלמציאות מדומה יש פוטנציאל גדול, כולל עבור שימושים חינוכיים ותרapeutיים, מדארי אמר שהמפיקים צריכים לשתף פעולה עם מדענים כדי לחקור את ההשלכות ארוכות הטווח של הטכנולוגיה. הוא ממליץ, עד אז, לנקוט זהירות."אני חושב שזו הגורם החשוב ביותר אם ההורים עושים עבודה טובה כהורים," הוא אמר. "הדבר החשוב הוא לנקוט זהירות רבה ולדעת שהניסויים לא נעשו, כך שאתה מתנסה על הילדים שלך."


מאמר מאת עמית קיסר: