בואו נודה בזה: כולנו מוקסמים מהמטאוורס והאפשרויות שהוא מציע, במיוחד לאחר שמארק צוקרברג חשף אותו באוקטובר 2021. האם חשבתם כיצד מרכיבים שונים של המטאוורס חודרים לתחומי האדריכלות והעיצוב? מאמר זה שואף לספק תשובה לשאלה הזו.
המטאוורס הוא עולם וירטואלי המשלב מציאות רבודה, מציאות מדומה, אווטרים הולוגרפיים תלת-ממדיים, וידאו וסוגים אחרים של תקשורת בסביבה מקוונת. משתמשים במטאוורס מתקשרים זה עם זה באמצעות אווטרים וטכנולוגיית מציאות מדומה כדי "לחיות" בעולם דיגיטלי. על ידי אימוץ אווטרים דיגיטליים ייחודיים, טכנולוגיה זו מאפשרת לאנשים לחיות חיים מקבילים.באמת, רעיון המטאוורס היה קיים זמן רב. סופר אמריקאי בשם ניל סטיבנסון הציע לראשונה את הקונספט ברומן המדע הבדיוני שלו "Snow Crash" בשנת 1992. הוא שיקף את הרעיון של עולם דיגיטלי שצפוי להיוולד בקרוב. סטיבנסון מועסק כיום ב-Magic Leap, שם הוא מסייע ביצירת המטאוורס.
"Second Life" ו"Roblox" היו המשחקים הראשונים שהשתמשו ברעיון המטאוורס. Second Life הוא משחק עולם וירטואלי שבו ניתן לחיות חיים שניים. משתמשים יכולים לחקור נופים מדהימים, לבנות טירות, יערות וחלליות, ליצור אווטרים, להכיר אנשים חדשים, לקנות ולהשתתף בפעילויות חברתיות. הוא הושק ב-2003 ונכשל מאוחר יותר בגלל דרישות חומרה, מחסור בממשק אינטואיטיבי ועוד גורמים.
על פי מארק צוקרברג, ממייסדי האתר פייסבוק והחברה האם מטא (לשעבר Facebook, Inc.), המטאוורס הוא השלב הבא בהתפתחות הרשתות החברתיות שמטרתו לעזור לאנשים לתקשר, לבנות קהילות ולהרחיב את העסקים שלהם. המטאוורס מאפשר למשתמשים לחוות חוויות מרתקות בעולם וירטואלי שבו הם יכולים לעשות כל מה שהם רוצים, כולל עבודה, משחקים וחברתיות.
לא ניתן להתעלם מהתפקיד המרכזי שממלאים האדריכלים במימוש יוזמות חדשניות במטאוורס. אנשים צריכים מקומות במטאוורס, דבר שגורם לשכירת אדריכלים ומעצבים לפיתוח או שיפור של המקומות הללו. עם זאת, כאשר העולם החדש הזה מתרחב, אלו שנחשבים לאדריכלים עשויים להשתנות.
המטאוורס נחשב גם למועיל וגם לפוגע באדריכלים. לדוגמה, ניתן ליצור תאום דיגיטלי של פרויקט אמיתי בסביבה הווירטואלית של המטאוורס, בו לקוחות יכולים לחיות במשך חודש כדי לראות אם הם נהנים מהמרחב לפני שהם בונים אותו.
העולם סביבנו משתנה, וכל זה הואץ עם הפופולריות של NFTs. חברות יוצרות נכסים דיגיטליים עם ערכים משמעותיים שכן הם נדירים, כמו נכסים רגילים בחיים. פלטפורמות כמו Somnium Space ו-Decentraland כבר החלו למכור חלקות קרקע וירטואליות שאנשים יכולים לבנות עליהן, מה שגורם לעלייה בתחום הנדל"ן הדיגיטלי.