AUGMENTED/VIRTUAL REALITY LATEST NEWS
by Sayantani Sanyal March 14, 2022
חוקרים המעוניינים לחקור כיצד טכנולוגיה יכולה לטפל במטופלים עם כאב כרוני מצאו שכאשר משולבת עם טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, מציאות מדומה הצליחה להפחית את עוצמת הכאב. יתרה מכך, במשך עשרות שנים, טכנולוגיה הצליחה לעזור לאנשים להתגבר על פוביות והפרעות חרדה. אחד מהיישומים הראשונים שלה בניהול כאב פותח באמצע שנות ה-90 כדי להסיח את דעתם של נפגעי כוויות מהכאב הקשה בזמן שינוי הפצעים שלהם. סביבת ה-VR "SnowWorld" פותחה כדי להקל על כאב הכוויות הקשות. לאחר שנטמעו בסימולציה של ה-VR, המטופל יכול להיות חלק מחוויית משחק אינטראקטיבית או להיות מועבר לסביבה ריאליסטית מאוד עם אווירה מרגיעה ואודיו המקל עליהם להירגע.
הבנת התפשטות מציאות מדומה לניהול כאב כרונימציאות מדומה היא מערכת מתקדמת טכנולוגית המאפשרת למשתמשים להיות מועברים לעולם מדומה. המשתמשים מעורבים בחוויה מלאה של VR בעזרת שילוב של טכנולוגיות, כולל מסך מצויד על הראש, אוזניות עם צליל/מוזיקה, הפחתת רעשים, וגאדג'טים מתקדמים נוספים למניפולציה וניווט בסביבה הווירטואלית. באופן מסורתי, VR הייתה מזוהה לרוב עם תכנים בידוריים. אך במהלך העשור האחרון, השימוש שלה התפשט למגוון תחומים קליניים, כולל ניהול כאב, שיקום פיזי, וטיפול בהפרעות פסיכיאטריות. היא שימשה לעיתים קרובות ללימוד הגדרות רפואיות כאמצעי להקלת תפיסת כאב, חרדה, ומצוקה כללית במהלך הליכים רפואיים כואבים, כגון טיפול בפצעים, כימותרפיה, הליכים דנטליים, ונהלים רפואיים אחרים.
בעוד שחלק מהחוקרים סבורים ש-VR יוצרת צורת אנלגזיה לא-תרופתית על ידי שינוי פעילות מערכת ויסות הכאב של הגוף, אחרים מציעים ש-VR משמשת כהסחת דעת מהכאב על ידי הפחתת תפיסת הכאב על ידי בליעת ותשומת לב מעורבת. אך השימוש ב-VR בניהול כאב מגיע גם עם תופעות לוואי משלו. מספר מטופלים דיווחו על חוויות של "מחלת סייבר", תחושת סחרחורת והקאות כאשר הם עונדים אוזניות VR. יתרה מכך, הם חוו גם תופעות לוואי של ראייה מטושטשת, עייפות בעיניים, וכאבי ראש.
'דיגיצויטיקלס', אחד ממספר מכשירים תרפויטיים דיגיטליים מאושרים, מיועד לשימוש עצמי בבית ומורכב מאוזניות VR, בקר, ו"מגביר נשימה" המחובר לאוזניות המנחה את נשימתו של המטופל לכיוון המיקרופון של האוזניות כדי לסייע להם בתרגילי נשימה עמוקה.
מספר חברות נכנסו לתחום ה-VR כדי לגלות את הדור הבא של המערכות שמתרחקות מעבר לטיפול הסחת דעת וממוקדות במוח כדי להרחיק את תשומת הלב מהכאב. חברות אלו מתמקדות בעבודה על סוג חדש לחלוטין של תרפיה ב-VR, אשר הן מכנות אותה כתרפיה נוירופסיכולוגית ב-VR. גישה זו שונה לחלוטין מהתרפיה המסורתית ב-VR שנועדה לשנות את אופן תפיסת המוח את הכאב וליצור הפחתה ממושכת בכאב.
סיכום העניין הגובר בטכנולוגיית VR למטרות רפואיות ותרפויטיות לא יאט לפחות בטווח הקצר. ישנם מספר חוקרים וחברות המוקדשות להפוך את היוזמות הללו להצלחה כדי לוודא שספקי הבריאות יכולים להציע את השירותים הטובים ביותר למטופלים.
ב-2024, תחום מניעת הכאב באמצעות מציאות מדומה (VR) חווה התפתחויות משמעותיות:
אישורים רגולטוריים: כמה מערכות VR בתחום מניעת הכאב קיבלו אישורים רשמיים מהרשויות הרפואיות, מה שמצביע על הכרה גוברת ביעילותן ובבטיחותן.
טכנולוגיות מתקדמות: פותחו מערכות VR מתקדמות המשתמשות בטכנולוגיות חדשות כגון בינה מלאכותית (AI) כדי לספק חוויות מותאמות אישית שמפחיתות כאב בצורה יותר אפקטיבית.
יישומים קליניים: יישומים קליניים חדשים משתמשים ב-VR למניעת כאב במהלך פרוצדורות רפואיות, כמו טיפולי פציעות, טיפול בעור, ושיקום פיזי, ומצביעים על הצלחה קלינית גבוהה.
מחקרים וסטנדרטים: מחקרים חדשים וממצאים קליניים ממשיכים לתמוך ביעילות של VR במניעת כאב, מה שמוביל לאימוץ רחב יותר של הטכנולוגיה בתחום הרפואה.