מה חדש בנושא זה ב 2024?
התקדמות במערכות עיבוד חישה מרובות: ב-2024, ניתן לראות התקדמות משמעותית בטכנולוגיות VR שמאפשרות חוויות חישה מרובות. דגמים חדשים של משקפי VR כוללים חיישנים מתקדמים שיכולים לעקוב אחרי תנועות גוף רבות יותר ולספק חוויות חושים מורחבות, כולל משוב טקטילי מציאותי המגיב לתנועות הגוף והאינטראקציה עם הסביבה הווירטואלית.
שימוש במציאות מדומיינת לטיפולים מותאמים אישית: VR משולבת עם בינה מלאכותית ליצירת תוכניות טיפול מותאמות אישית למטופלים. המערכות החדשות מנתחות את נתוני המטופלים בזמן אמת ומספקות חוויות טיפול מותאמות שמטרתן להפחית כאב, חרדה ותסמינים רפואיים אחרים.
שיפור בטכנולוגיות חוויות סביבות מציאות מוגברת (AR): שיפורים בטכנולוגיות AR מאפשרים אינטגרציה חלקה עם VR כדי לספק חוויות שמערבות הן את העולם הפיזי והן את הווירטואלי. לדוגמה, ניתן להוסיף שכבות של מידע ויזואלי על סביבות פיזיות בזמן אמת, דבר שמסייע בהכשרה רפואית ובטיפולים דינמיים.
הפחתת עלויות והגדלת נגישות: עם ירידת מחירים של ציוד VR ומשקפיים חדשים המגיעים עם יכולות טכנולוגיות מתקדמות במחירים נמוכים יותר, ישנה גישה נרחבת יותר לטכנולוגיות אלו בתחום הרפואה והטיפול. דבר זה מאפשר למספר גדול יותר של קליניקות ורופאים להטמיע את הטכנולוגיה בטיפולים שונים.
שילוב VR עם טכנולוגיות ניהול כאב מתקדמות: טכנולוגיות חדשות כמו VR משולבת עם ניהול כאב מבוסס על בינה מלאכותית, מאפשרות למטופלים להתאים את החוויה שלהם בצורה מדויקת יותר לצרכים האישיים שלהם. זה כולל התאמת תוכן ה-VR בהתאם לתגובות הרגשיות והפיזיות של המטופלים בזמן אמת.
פיתוחים בתחום המשוב הטקטילי: טכנולוגיות חדשות בתחום המשוב הטקטילי מאפשרות למטופלים לחוות תחושות מגע ומרקם בצורה הרבה יותר מציאותית בתוך הסביבה הווירטואלית. זה כולל כפפות VR מתקדמות שמספקות תחושות של גירוי מגע ופידבק טקטילי בזמן אמת.
חידושים אלו מספקים אפשרויות נוספות ומתקדמות לשיפור איכות הטיפולים והפחתת כאב, תוך שמירה על חוויות טיפול מציאותיות ומותאמות אישית.
בואו נתחיל עם פחד, נושא מפחיד שמכאיב בעצמו. רוב האנשים פוחדים ללכת לרופאים, ללא קשר למגדר או גיל, הסיבה היא הפחד הטבעי והבלתי נשלט שיש לנו שמישהו רוצה לחתוך אותנו או להזריק לנו משהו או לחדור אלינו.
כדי להתמודד עם הבעיה הזו, קליניקות שונות משתמשות במגוון רחב של אסטרטגיות טיפוליות לסיוע במציאות מדומיינת ומציאות מוגדרת, כגון השמעת מוסיקה, צפייה בתכנים מתאימים, הקלת כאב באמצעות "תעסוקה מונעת", ועזרה למטופלים להתמודד עם פחד מכאב. לאחרונה, נכתבו הרבה מאמרים בתחום, לדוגמה:
דוח 1
2 דוחות
תעסוקה מונעת, אתם שואלים? הסחת דעת טיפולית במציאות מדומיינת או מציאות מדומיינת בעברית היא טכנולוגיה המעניקה למטופלים חווית טיפול קיומית בעולם של יצירת מחשב (כמו במטריקס:), אבל לא עוד.
הטיפול שהיה יקר מאוד עד לאחרונה הפך נגיש כלכלית ליותר רופאים ומטפלים הודות לפריצות דרך במציאות מדומיינת ובזכות ירידת המחירים, הטכנולוגיה זמינה כיום לכל מי שמעוניין, מ-1000 ש"ח + עד אלפים ספורים.
היום הסימולציות טובות מאוד ומאפשרות למטופל להתנתק מהמציאות במהלך החוויה. בניגוד לשנים קודמות, המשקפיים קטנים יותר, קלים יותר, הרבה יותר נוחים, הצליל השתפר והפך למציאותי וכמה מהמשקפיים כיום כבר לא דורשים מחשב כבד. בקרוב, בכל קליניקה טיפולית בישראל, מציאות מדומיינת ומציאות מוגדרת ממרופא שיניים ועד פסיכולוג תופיע.
בישראל 2019, לדוגמה, יש שימוש נרחב במציאות מדומיינת בקרב פסיכיאטרים המטפלים בהפרעות חרדה במרכז בריאות הנפש בבאר שבע, תל השומר ואיכילוב. שימוש בניהול כאב פחות שכיח בישראל, אך מתקבל היטב בעולם.
מחקרים קודמים שנעשו במציאות מדומיינת (דימות מוחי) על כוויות חשפו ירידה משמעותית באזורים במוח הקשורים לכאב. נוירולוגים מסבירים שהפיכת קשרי הלב של המטופלים לעולם הווירטואלי מביאה לירידה בעיבוד אותות עצביים המגיעים לקולטי כאב במוח הגבוה.
.
במחקר אחד, לדוגמה, רמת הכאב שחוו הייתה כמעט שלישית נמוכה יותר בטיפול משולב עם משככי כאבים ומציאות מדומיינת בהשוואה לטיפול תרופתי תוך מתן רק משככי כאבים.
בשנים הקרובות נראה יותר ויותר מודלים של מציאות מוגדרת, המשקפי VR יהיו טובים יותר ומטרתנו לבטל את הפעילות החושית של המטופלים ולכוון את קשרי הלב שלהם לכיוונים אחרים, יצירת חלופות לכמה שיותר חושים וכאשר יותר חושים של המטופל חשים את החוויה המדומיינת/המוגדרת, כך המטופלים ירגישו יותר בתוך החוויה.
בניסוי נוסף, חוקרים בדקו באקראי 120 אנשים המאושפזים בבית החולים סידר-סיני בלוס אנג'לס בין נובמבר 2016 ליולי 2017. מטופלים היו זכאים לטיפול החדש אם היו להם ציוני כאב מעל שלושה ב-10 במהלך ה-24 שעות שלפני הבדיקה. 61 אנשים הוקצו באקראי וחשפו לספרייה של 21 חוויות מציאות מדומיינת - ביניהן הרפיה מונחית בטבע, טיסה מדומיינת ומשחקי אנימציה, מומלץ להשתמש במציאות מדומיינת לשלוש סשנים של 10 דקות במהלך ה-48 שעות שלאחר מכן. 59 אנשים בקבוצת הביקורת הונחו לכוון את הטלוויזיה שלהם לערוץ בריאות שכלל הרפיה מונחית ודיבור.
בממוצע, ציוני הכאב שנרשמו ירדו ב-0.46 נקודות (SD 3.01) בקבוצת הביקורת וירדו ב-1.72 נקודות (SD 3.56) בקרב אנשים המשתמשים ב-VR (מציאות מדומיינת).
בין המטופלים עם כאב התחלתי מעל 7 ב-10, ההבדל היה בולט יותר, עם ירידה של 0.93 נקודות (SD 2.16) בקבוצת הביקורת ו-3.04 (SD 3.75) בקבוצה (p = 0.02). ההשפעות של השימוש במציאות מדומיינת על כאב היו משמעותיות הן בהתחלה והן לאחר 48 עד 72 שעות של שימוש, ומטופלים דיווחו על שביעות רצון גבוהה יותר מהחוויה של מציאות מדומיינת מאשר מצפייה בטלוויזיה. לא היה הבדל במתן אופיאטים בין קבוצות המחקר.
מציאות מדומיינת, מציאות מוגברת ובינה מלאכותית 2021 המומחה עמית קיסר כתב את המאמר.